Νέα ήττα Μέι – Ορατός ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit

Καταψηφίστηκε μόλις πριν λίγα λεπτά από την βουλή των Κοινοτήτων, η ψηφοφορία που αφορούσε την συμφωνία για τους όρους εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία η οποία εκπόνησε η κυβέρνηση της Μέι με την διαπραγματευτική ομάδα των Βρυξελλών συγκέντρωσε μόλις 242 ψήφους υπέρ, έναντι 391 κατά, μη συγκεντρώνοντας την απαραίτητη πλειοψηφία για επικύρωσή της.

«Πιθανό ένα Brexit χωρίς συμφωνία»

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στο άκουσμα της είδησης, επεσήμανε ότι η δεύτερη απόρριψη από την Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Αποχώρησης που σύναψαν ΕΕ και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι «αύξησε σημαντικά» τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου «χωρίς συμφωνία».

«Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας…είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο», σημείωσε.

«Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση είναι η 29η Μαρτίου.

Μπαρνιέ: «Η ΕΕ έκανε ότι μπορούσε»

Από την πλευρά του, και ο επικαφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter τόνισε ότι ότι η «ΕΕ έκανε ότι μπορούσε».

«Η ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει για να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης. Το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στη Βρετανία. Οι προετοιμασίες μας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον πιο σημαντικές από ό,τι ήταν στο παρελθόν», τόνισε ο Μπαρνιέ.

Loading