Μακρόν υπέρ Μέρκελ, στην άνευ προηγουμένου κυβερνητική κρίση της Γερμανίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε χθες (Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018) την υποστήριξή του στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία συγκρούεται με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, τον ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας που θέλει να ακολουθήσει πιο σκληρή στάση σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική.

«Η Ιταλία έχει έναν αρχηγό κυβέρνησης, η Γαλλία έχει έναν αρχηγό κράτους, η Γερμανία έχει επίσης μια επικεφαλής της κυβέρνησης. Αν συμφωνήσουν οι χώρες να αποφασίσουν κάτι, αυτό θα συμβεί σε αυτό το επίπεδο (σ.σ. των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) επειδή εκείνοι είναι υπεύθυνοι ενώπιον του λαού τους και του κοινοβουλίου τους» είπε ο Μακρόν μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στο Παρίσι.

Η Μέρκελ παίζει το πολιτικό μέλλον της μετά την άνευ προηγουμένου ρήξη με τη δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού, που ζητά μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον έλεγχο των συνόρων.

Ο Ζεεχόφερ θέλει να στέλνονται πίσω οι μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα της Γερμανίας και έχουν ήδη ζητήσει άσυλο σε κάποια άλλη χώρα. Απειλεί μάλιστα ότι θα εφαρμόσει αυτήν την απόφαση αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, παρά τις αντιρρήσεις της Μέρκελ. Σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία ενός «άξονα των προθύμων», μαζί με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Αυστρίας, για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση.

«Θα πρόσεχα αυτές τις διατυπώσεις που ουδέποτε μας έκαναν καλό στην ιστορία» σχολίασε ο Μακρόν, παραπέμποντας στον άξονα που είχαν συγκροτήσει η ναζιστική Γερμανία, η Ιταλία του Μουσολίνι και η Ιαπωνία κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ξέρετε, είμαι δημοκράτης που νοιάζεται για την κυριαρχία των λαών και των κανόνων, και ξέρω ένα πράγμα: ότι μια χώρα, δεσμεύεται μέσω της φωνής του αρχηγού κράτους ή της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα το κόμμα του Ζεεχόφερ θα αποφασίσει αν ο υπουργός θα επιβάλει με διάταγμα τις απόψεις του, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή του ή στην πτώση της κυβέρνησης της Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading