Οι ΗΠΑ παραχωρούν στο ΝΑΤΟ τεχνογνωσία για την κυβερνοασφάλεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να θέσουν στη διάθεση του ΝΑΤΟ τα μέσα που διαθέτουν για την κυβερνοασφάλεια προκειμένου να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι κυβερνοεπιθέσεις εκ μέρους της Ρωσίας, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός εξήγησε ότι η Ουάσινγκτον ακολουθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το παράδειγμα άλλων χωρών-μελών που έχουν ήδη δεσμευθεί να παράσχουν «κυβερνο-πόρους» στη Συμμαχία και κατονόμασε τη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία και την Εσθονία.

Ο Μάτις αναφέρθηκε επίσης στην απόπειρα κυβερνοεπίθεσης στην έδρα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) τον περασμένο Απρίλιο. Για την υπόθεση αυτή η Ολλανδία απέλασε τέσσερις Ρώσους που τους θεωρεί κατασκόπους της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας GRU. Η απόπειρα αυτή, είπε ο Μάτις, αποδεικνύει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν γίνει «πιο συχνές, πιο σύνθετες και πιο καταστροφικές».

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της. «Το πώς θα απαντήσουμε είναι μια πολιτική απόφαση των κρατών που εμπλέκονται» στην υπόθεση, συνέχισε. «Έχω δει αρκετές από τις αποδείξεις ώστε να διαπιστώσω ότι οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί είναι 100% ακριβείς στην απόδοση ευθυνών», κατέληξε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με την ευκαιρία της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Ρωσία δέχεται σφοδρές επικρίσεις από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που την κατηγορούν για κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης εμβέλειας αλλά και για «μαζικές εκστρατείες παραπληροφόρησης», όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading