Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να στρατολογήσουν ωμά Ρώσους πολίτες

Κατηγορίες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, περί έντονης αντιρωσικής δραστηριότητας στον τομέα της κατασκοπείας, απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος, επικαλούμενος ένα δημοσίευμα των The New York Times σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν να κάνουν πληροφοριοδότη τους τον Ρώσο επιχειρηματία Όλεγκ Ντεριπάσκα και να του αποσπάσουν πληροφορίες για την υποτιθέμενη επέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, σχολίασε ότι η Ουάσιγκτον με ωμό τρόπο ασκεί πιέσεις σε Ρώσους πολίτες προκειμένου να τους στρατολογήσει.

Στο δημοσίευμα, η δημοφιλής αμερικανική εφημερίδα, βάσει δικών της πηγών, ανέφερε ότι το FBI και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποπειράθηκαν να κάνουν τον Όλεγκ Ντεριπάσκα πληροφοριοδότη τους από το 2014 έως το 2016, υποσχόμενοι ότι θα του δώσουν αμερικανική βίζα. Όλες οι προσπάθειες ωστόσο απέβησαν άκαρπες. Η εφημερίδα μάλιστα, ανέφερε ότι επιχειρηματίας ενημέρωσε τις ρωσικές αρχές για τις προσπάθειες που έγιναν να τον στρατολογήσουν, ενώ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να μάθουν για τις σχέσεις του ρωσικού οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο Πεσκόφ, δήλωσε ότι τα δημοσιεύματα αυτά «μας υποχρεώνουν να προβληματιστούμε για πολλά πράγματα, αλλά ταυτόχρονα αυτά συνιστούν ένα προφανές γεγονός της πρακτικής που υιοθετούν οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα».

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ότι τέτοιοι επιχειρηματίες όπως ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, είναι μεγαλομέτοχοι και διευθύνουν τεράστιους επιχειρηματικούς ομίλους, και παραγωγικές μονάδες στις οποίες απασχολούνται δεκάδες και ίσως σε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενους σε ευαίσθητους τομείς της ρωσικής οικονομίας, μπορεί να ειπωθεί ότι παρόμοια περιστατικά δείχνουν εύγλωττα τις προσπάθειες επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Loading