Η Ρωσία εγκαθιστά στρατιώτες στις διαφιλονικούμενες Κουρίλες

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κατασκευάσει νέους στρατώνες για στρατεύματά της, τα οποία θα εγκατασταθούν στα αμφιλεγόμενα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ιαπωνία σε μια εβδομάδα, και προτίθεται να δημιουργήσει περισσότερες υποδομές για τεθωρακισμένα οχήματα. Η απόφασή της αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, τη στιγμή που το Τόκιο ζητά από τη Μόσχα να περιορίσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στην περιοχή αυτή.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι η Μόσχα σχεδιάζει να μεταφέρει την επόμενη εβδομάδα στρατεύματα σε τέσσερις στρατώνες, σε δύο από τα αμφιλεγόμενα νησιά, που είναι γνωστά ως νότιες Κουρίλες στην Ρωσία και ως Βόρεια εδάφη στην Ιαπωνία.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι για την πορεία των κατασκευών και των επισκευαστικών εργασιών που αφορούν τις κοινωνικές υποδομές. «Ιδιαίτερα» αναφέρει η ανακοίνωση «ελέγχθηκε κατά πόσο μπορούν να κατοικηθούν οι σύγχρονοι διώροφοι κοιτώνες με τη μορφή διαμερισμάτων για στρατιωτικούς, δύο στη νήσο Ιτουρούπ και δύο στη νήσο Κουασίρ». Στα νησιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα εγκατασταθούν έως τις 25 Δεκεμβρίου 188 οικογένειες στρατιωτικών, ενώ ταυτόχρονα θα τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες παροχής ενέργειας που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των στρατιωτικών κοιτώνων.

Η είδηση για τη μετακίνηση στρατευμάτων στα εν λόγω νησιά κοινοποιήθηκε αφότου το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σέντζο Άμπε ενδέχεται να επισκεφθεί τη Ρωσία στις 21 Ιανουαρίου, τη στιγμή που οι δύο χώρες επιχειρούν να δώσουν τέλος σε μια εδαφική διαμάχη, που έχει την αφετηρία της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Ιαπωνία. Ωστόσο το Τόκιο είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι είχε ζητήσει από τη Ρωσία να περιορίσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στα νησιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading