Η πολιτική του Τραμπ βάζει σε… μπελάδες τα πεθερικά του

Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί, λέει ο θυμόσοφος λαός, κάτι που μάλλον δε γνωρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Την ώρα, λοιπόν, που ο Αμερικανός μεγιστάνας υποστηρίζει τον τερματισμό της υποδοχής μεταναστών στις ΗΠΑ επί τη βάσει οικογενειακών δεσμών τους με Αμερικανούς πολίτες, εγείρονται πολλά ερωτηματικά για τα πεθερικά του και το νομικό καθεστώς διαμονής τους στη χώρα.

Το σχόλιο του δικηγόρου τους

Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει, μάλιστα, ο δικηγόρος των γονέων της Μελάνια Τραμπ, ο οποίος αρκέστηκε να τονίζει πως ο Βίκτορ και η Αμαλία Κνάους είναι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ, μετά τη μετανάστευσή τους από την Σλοβενία.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι γονείς της κυρίας Τραμπ βρίσκονται νόμιμα στις ΗΠΑ ως μόνιμοι κάτοικοι. Η οικογένεια, καθώς δεν είναι μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, ζητούν το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής τους. Δεν θα σχολιάσω περισσότερο την υπόθεση αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Γουέλντς.

Τι… δεν είπε ο Γουέλντς

Αυτό που δε διευκρίνισε, πάντως, ο δικηγόρος των πεθερικών του Τραμπ, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς της Μελάνια έλαβαν τις πράσινες κάρτες για την εργασία και τη διαβίωσή τους στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ειδικούς σε ζητήματα μετανάστευσης, εξάλλου, ο πιο πιθανός τρόπος είναι μέσω της κόρης τους. Με τη διαδικασία, δηλαδή, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής του Αμερικανού προέδρου.

«Ο πιο προφανής τρόπος με τον οποίο πήραν πράσινες κάρτες, είναι ότι είναι γονείς μιας πολίτη των ΗΠΑ», εκτιμά ο Στίβεν Γέιλ-Λοέρ, καθηγητής Μετανάστευσης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Σε θεωρητικό επίπεδο, οι Κνάους θα μπορούσαν να έχουν κάνει αίτηση για την χορήγηση πράσινης κάρτας μέσω του προγράμματος Diversity Immigration Visa Program -DIVP) ή μέσω ενός εργοδότη στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι πιθανό, καθώς είναι συνταξιούχοι, ενώ το 65% των αδειών εργασίας στις ΗΠΑ χορηγούνται μέσω προγραμμάτων που σχετίζονται με τους οικογενειακούς δεσμούς.

Όσον αφορά την αδερφή της Μελάνια, Ινές Κνάους, ζει στη Νέα Υόρκη, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί πώς απέκτησε πράσινη κάρτα. Ο Γουέλντς αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για εκείνη.

Πεδίο κριτικής

Ασφαλώς, το ενδεχόμενο η οικογένεια της συζύγου του Τραμπ να έχει αποκτήσει πράσινη κάρτα μέσω των οικογενειακών δεσμών της έρχεται σε αντίθεση με την επιδίωξη του προέδρου να τερματίσει την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος. «Στην περίπτωση που αυτό ίσχυε στο παρελθόν, οι γονείς της Μελάνιας Τραμπ δεν θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ», σχολίασε με νόημα ο Γέιλ-Λοέρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading