«Η λύση για τα ιρλανδικά σύνορα δεν μπορεί να ισχύσει για όλη τη Βρετανία»

Ο επίσημος διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, επανέλαβε σήμερα ότι δεν γίνεται να εφαρμοστεί μια οικονομική ρύθμιση προκειμένου να μην υπάρξει ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας για ολόκληρη τη Βρετανία.

Σημειώνεται ότι χθες το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια πρόταση που αποτελεί «δικλείδα ασφαλείας» η οποία προέβλεπε ότι η Βρετανία θα παραμείνει συνδεδεμένη με την τελωνειακή ένωση της ΕΕ για έως και έναν χρόνο επιπλέον, ύστερα από μια σχεδόν διετή μεταβατική περίοδο.

Από την πλευρά του, ο Μπαρνιέ, επανέλαβε για μια ακόμα φορά, ότι μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να εφαρμοστεί για όλη τη Βρετανία.

«Ας είμαι πολύ ξεκάθαρος. Η ‘δικλείδα ασφαλείας’ μας δεν μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. Για ποιο λόγο; Διότι έχει σχεδιαστεί για μια συγκεκριμένη κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε.

«Τι κάνει αυτό; Η Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελέσει μέρος των τελωνειακών μας εδαφών. Αυτό που είναι εφικτό για ένα έδαφος στο μέγεθος της Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι απαραίτητα και εφικτό για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου».

Loading