Η ΕΕ χαρακτηρίζει «αποικία» το Γιβραλτάρ – Διαμαρτύρεται το Λονδίνο

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πρόσβαση χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου (visa) στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδό του από το μπλοκ ακόμα και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Βρετανίας, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια εξαιτίας, του όρου «αποικία» που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το Γιβραλτάρ σε έναν κανονισμό που προτείνει η ΕΕ.

Ο νέος κανονισμός επιτρέπει στους Βρετανούς πολίτες να επισκέπτονται την ΕΕ χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου για μια περίοδο 90 ημερών ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ειδική συμφωνία αποχώρησης.

Παράλληλα, εισάγει μια νέα διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που ζουν στη Βρετανία και εκείνους που είναι πολίτες του Γιβραλτάρ, μια Βρετανική Εξωτερική Περιφέρεια που ανήκει τώρα στην ΕΕ.

Διπλωμάτες είπαν πως ο Βρετανός πρεσβευτής στην ΕΕ ήγειρε τις αντιρρήσεις του Λονδίνου στο θέμα σε μια συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ. Βρετανίδα εκπρόσωπος είπε: «Το Γιβραλτάρ δεν είναι αποικία και είναι εντελώς ανάρμοστο να χαρακτηρίζεται με τον τρόπο αυτό».

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πριν από λίγο ότι είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται το Γιβραλτάρ αποικία του στέμματος, καθώς είναι μέλος της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Loading