«Η Βρετανία οδεύει προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία»

Το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς μια αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ενώ απομένουν λιγότερο από πέντε μήνες έως ότου η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, η Μέι δεν έχει ακόμα καταλήξει σε μία συμφωνία διαζυγίου, με τους διαπραγματευτές να έχουν κολλήσει στη λεγόμενη ρύθμιση «backstop» που θα κρατήσει ανοικτό το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ανεξάρτητα από την πορεία που θα ακολουθήσει η Βρετανία μετά το Brexit.

«Φαίνεται πως οδεύουμε προς μη επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τζέφρι Ντόναλντσον, ένας από τους 10 βουλευτές του DUP, τη στήριξη των οποίων χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Μέι για να περάσει την όποια συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Πολλοί επικεφαλής επιχειρήσεων και επενδυτές φοβούνται ότι η πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε ναυάγιο μια συμφωνία, οδηγώντας την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο υποστηρίζουν ότι θα αποδυνάμωνε τη Δύση, θα προκαλούσε πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα μπλόκαρε τις αρτηρίες του εμπορίου.

Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ δήλωσε ότι είναι «αδύνατον» να πει κανείς εάν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ αυτόν ή τον επόμενο μήνα, αλλά ότι η Βρετανία επιθυμεί μια συμφωνία και ότι μία συμφωνία είναι καλύτερη από το να μην επιτευχθεί καμία συμφωνία.

ΙΡΛΑΝΔΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

Οι διαπραγματευτές προσπαθούν να βρουν μια λύση για τα ιρλανδικά σύνορα που θα ικανοποιεί την Ιρλανδία, το κόμμα DUP και το διχασμένο Συντηρητικό κόμμα της Μέι.

Η Ιρλανδία επιμένει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υποδομές στα σύνορα, το DUP επιμένει ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την ηπειρωτική Βρετανία και οι υπέρμαχοι του Brexit υποστηρίζουν ότι η Βρετανία πρέπει να έχει το δικαίωμα να συνάπτει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit.

Η άρνηση του DUP να προσυπογράψει μια αρχική συμφωνία για τα σύνορα προκάλεσε την προσωρινή κατάρρευση των συνομιλιών σε ένα κρίσιμο σημείο τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν οι διαπραγματευτές βρουν έναν τρόπο για να κρατήσουν στο τραπέζι όλες τις πλευρές και να επιτρέψουν τη συνέχιση των συνομιλιών.

Ένα ανοικτό σύνορο θεωρείται κρίσιμο προκειμένου να μην διαταραχτεί η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έδωσε τέλος σε αιματοχυσία δεκαετιών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Στόχος του «διχτυού ασφαλείας», που είναι γνωστό ως backstop, είναι να διασφαλιστεί μια λύση στο πρόβλημα εάν δεν βρεθεί καμία άλλη εναλλακτική. Το Λονδίνο θέλει το backstop να είναι προσωρινό και όχι μόνιμο, αλλά η ΕΕ έχει αντιταχθεί στην όποια πρόταση ότι θα μπορούσε να έχει ημερομηνία λήξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading