Η Αυστριακή ΥΠΕΞ «απόλυτα» υπέρ της σωτηρίας της Συμφωνίας με το Ιράν

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει «απόλυτα» να σωθεί, παρά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, του συγκυβερνώντος –με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς– ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, σε προχθεσινή (Κυριακή 27 Μαΐου 2018) συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Ταυτόχρονα επισήμανε πως, μετά από τη μονομερή πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όλοι οι άλλοι συμπράττοντες στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως επίσης και όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ταχθεί σαφώς υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας.

Η ίδια, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, σημείωσε πως «μία έξοδος από τη Συμφωνία έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αξιοπιστία μας, και τότε είναι δεδομένη ουσιαστικά μία απώλεια εμπιστοσύνης στις συμφωνίες».

Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στο γεγονός, όπως είπε, ότι «ο πλέον σημαντικός εταίρος της Συμφωνίας, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, έχει διαβεβαιώσει για τη βούλησή του να συνεχίσει να τηρεί τη Συμφωνία», και η Τεχεράνη αναμένει όμως επίσης οικονομικές παραχωρήσεις, γιατί σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει λίγα τα τελευταία δύο χρόνια.

«Εκείνον που προκάλεσε αυτήν και άλλες κρίσεις, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ» η Κάριν Κνάισλ θεωρεί, όπως ανέφερε στη συνέντευξή της, «παιδί της εποχής του, που πολλά τα σκέφτεται καθαρά με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ασκεί παγκόσμια πολιτική όπως ασκεί τη διεύθυνση ενός οικογενειακού ομίλου ο επικεφαλής του».

Αξίζει να σημειωθεί πως προ δεκαημέρου και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Σόφια, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προειδοποιήσει ότι η ΕΕ έχει μερικές εβδομάδες χρόνο για να σώσει τη Συμφωνία με το Ιράν, ενώ είχε επίσης επισημάνει ότι «στην ΕΕ καταβάλλονται από κοινού προσπάθειες και όλοι στηρίζουν αυτήν τη Συμφωνία, η οποία είναι μία καλή συμφωνία».

Ο ίδιος είχε παρατηρήσει χαρακτηριστικά ότι «ο Τραμπ ακολουθεί μία απρόβλεπτη πολιτική» και ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ είναι «πολύ βεβαρημένες», και επίσης ότι «αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πως όποιος έχει τέτοιους φίλους δε χρειάζεται εχθρούς, περιγράφει επακριβώς την κατάσταση».

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη και η Αυστρία βλέπουν να κινδυνεύουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και «αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε», προειδοποίησε ο καγκελάριος, προσθέτοντας πως η Αυστρία ως εξαγωγική χώρα θέλει να μην υπάρξουν νέοι εμπορικοί φραγμοί και να διατηρηθεί η Συμφωνία με το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading