Η Άγκυρα ζήτησε από την Πράγα την έκδοση του Σάλεχ Μούσλιμ

Η Τουρκία ζήτησε σήμερα την έκδοση του Σάλεχ Μούσλιμ, κορυφαίου Κούρδου πολιτικού και εκπροσώπου της κουρδικής μειονότητας της Συρίας, ο οποίος συνελήφθη χθες κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας στην Τσεχική Δημοκρατία.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε από την Άγκυρα «αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης», συνελήφθη χθες σε ξενοδοχείο της Πράγας, σύμφωνα με ανακοίνωση των τσεχικών και των τουρκικών αρχών.

«Ελπίζουμε ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα τον παραδώσει στην Τουρκία» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, μπροστά σε συγκεντρωμένο πλήθος στην πόλη Σανλιούρφα της νότιας Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοσή του στην Τουρκία», όπου, εάν δικαστεί, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ τόνισε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Τσεχία έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί έκδοσης.

Ο Μούσλιμ ήταν παλαιότερα συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του συνασπισμού TEV-DEM, ο οποίος κυβερνά ελεγχόμενα από τους Κούρδους αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας, περιλαμβανομένου του Αφρίν.

Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και την πολιτοφυλακή YPG προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που εδώ και δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος – αν και οι κουρδικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες.

Η Τουρκία έχει εκδώσει από το Νοέμβριο του 2016 ένταλμα σύλληψης του Μούσλιμ σχετικά με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα το Φεβρουάριο του 2016 (29 νεκροί), στην οποία ο Μούσλιμ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Το πολιτικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας από τους ηγέτες του συνελήφθη στην Πράγα κατ’ εντολήν της Τουρκίας, όπου ένα δικαστήριο τον έχει κατηγορήσει για αποσχιστική δράση.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ένας κορυφαίος Κούρδος πολιτικός, έχει «πλήρη δικαιώματα Σύρου πολίτη» και επισκεπτόταν την Ευρώπη με επίσημη ιδιότητα, ανακοίνωσε το κόμμα PYD.

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα κατηγορεί το τουρκικό κράτος ότι «ζητάει τη σύλληψη ατόμων που δεν είναι πολίτες του […] χωρίς οποιαδήποτε νομική δικαιολογία».

Η Τουρκία εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα στρατιωτική επίθεση στην περιφέρεια Αφρίν της Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που συνδέεται με το PYD και την οποία η Άγκυρα θεωρεί απειλή στα σύνορά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading