ΗΠΑ: Πρώην αξιωματούχος της DIA συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) συνελήφθη το Σαββατοκύριακο επειδή φέρεται να κατασκόπευε τις ΗΠΑ για λογαριασμό της Κίνας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (4 Ιουνίου 2018) το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το FBI συνέλαβε τον 58χρονο Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν το Σάββατο την ώρα που κατευθυνόταν προς το διεθνές αεροδρόμιο του Σιάτλ για να ταξιδέψει στην Κίνα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο Χάνσεν κατηγορείται ότι προσπάθησε να δώσει πληροφορίες για την εθνική άμυνα των ΗΠΑ στην Κίνα με αντάλλαγμα «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια» λειτουργώντας παράνομα ως πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης.

Από το Πεκίνο η Χούα Τσούνγινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι δε γνωρίζει κάτι για την υπόθεση.

«Όμως σίγουρα τον τελευταίο καιρό υπάρχουν κάποια θέματα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι δύο μεγάλες χώρες, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν τη συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη» πρόσθεσε η Χούα.

Ο Χάνσεν είναι ο τελευταίος αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο ερευνών για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Νωρίτερα φέτος κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον του πρώην πράκτορα της CIA Τζέρι Τσαν Σινγκ Λι, επειδή συνωμότησε για να συγκεντρώσει ή να προσφέρει πληροφορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ στην Κίνα.

Ακόμη ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, ο Κέβιν Μάλορι, δικάζεται στη Βιρτζίνια επίσης επειδή πούλησε απόρρητες πληροφορίες στην Κίνα.

Στη νέα υπόθεση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Χάνσεν μιλά καλά τα μανδαρινικά και τα ρωσικά.

Υπηρέτησε στην DIA από το 2000 ως το 2006, όταν ήταν σε ενεργή στρατιωτική υπηρεσία, και στη συνέχεια εξακολούθησε να προσφέρει υπηρεσίες ως πολίτης και εργολάβος. Επί χρόνια είχε άδεια πρόσβασης σε απόρρητα έγγραφα.

Από το 2013 ως το 2015 ο Χάνσεν ταξίδευε μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παρακολουθώντας συνέδρια και προσφέροντας τις πληροφορίες που συγκέντρωνε στις κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας. Λάμβανε χρήματα μέσω εμβασμάτων, σε μετρητά ή μέσω πιστωτικών καρτών. Επίσης φέρεται να εξήγαγε παράνομα τεχνολογία που δεν επιτρεπόταν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading