Εξαρθρώθηκε ρωσικό κατασκοπευτικό δίκτυο στην Τσεχία

Η ειδική υπηρεσία της Τσεχίας αποκάλυψε ότι εξάρθρωσε ένα ρωσικό κατασκοπευτικό δίκτυο, απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στις κατηγορίες περί «αδράνειας» που είχε εξαπολύσει ο φιλορώσος και φιλοκινέζος πρόεδρος της χώρας, Μίλος Ζέμαν.

Η υπηρεσία αντικατασκοπείας BIS είχε προειδοποιήσει στις αρχές της εβδομάδας ότι Ρώσοι και Κινέζοι διπλωμάτες ενέτειναν την κατασκοπευτική δραστηριότητά τους στην Τσεχία φέτος. Ο πρόεδρος Ζέμαν αντέδρασε την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας «αλαμπουρνέζικα» την έκθεση της BIS και «χασομέρηδες» τους πράκτορές της, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ταυτοποιήσουν κανέναν Ρώσο ή Κινέζο πράκτορα.

Ο επικεφαλής της BIS Μίσαλ Κουντέλκα του απάντησε, υπενθυμίζοντας ότι είχε αναφέρει νωρίτερα φέτος ότι οι υπηρεσίες του εξάρθρωσαν ένα ρωσικό δίκτυο κατασκόπων που δρούσαν στο τσεχικό έδαφος.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια εμποδίσαμε δεκάδες μέλη των ρωσικών και των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών να συνεχίσουν τη δράση τους», πρόσθεσε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με την έκθεση της BIS, οι Ρώσοι πράκτορες, υπό την κάλυψη της διπλωματικής ιδιότητάς τους, επωφελούνται από τη σπουδαιότητα της πρεσβείας της χώρας τους στην Πράγα ενώ οι Κινέζοι πράκτορες διαθέτουν «σχεδόν απεριόριστους» πόρους για να αγοράζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η τσεχική υπηρεσία κατηγόρησε επίσης τη ρωσική GRU για μια κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε το 2016 στο υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Ζέμαν συγκρούεται με την BIS. Πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2018, ο πρόεδρος αρνήθηκε για δεύτερη φορά να δώσει προαγωγή στον Κουντέλκα, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading