Ελεύθερος αφέθηκε ο ακτιβιστής Λεβ Πανομαριόφ

Ο γνωστός 77χρονος Ρώσος ακτιβιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων Λεβ Πανομαριόφ αφέθηκε ελεύθερος αφού παρέμεινε στην φυλακή 16 ημέρες. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του ραδιοσταθμού «Echo Moskvi» (Ηχώ της Μόσχας») Αλεξέι Βενεντίκτοφ «τον άφησαν ελεύθερο από το κέντρο μεταγωγών στο Μεσάνσκογιε».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, έξω από το κέντρο μεταγωγών τον περίμεναν συγγενείς και συνάδελφοι του. Ο ίδιος ο Πανομαριόφ επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική συνομιλία ότι αφέθηκε ελεύθερος στις 8.30 από το Μεσάνσκογιε. «Αρνιόμουν να πάω. Με πήγαν δια της βίας. Τώρα με πέταξαν στον δρόμο με τέσσερις τσάντες. Θα πάω σπίτι μου και μετά θα πάω στο γραφείο μου» δήλωσε ο Πανομαριόφ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ , απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, υποσχέθηκε ότι θα ελέγξει αν υπήρξαν παραβιάσεις του νόμου κατά την απελευθέρωση του Πανομαριόφ. Ένας εκ των δημοσιογράφων ρώτησε αν είναι εις γνώσιν του Ρώσου προέδρου, με ποιο τρόπο άφησαν ελεύθερο τον Πανομαριόφ, τον οποίο όπως ισχυρίσθηκε μετέφεραν δια της βίας σε άλλο χώρο από εκεί που τον περίμεναν φίλοι και συγγενείς του.

Από την πλευρά της η Επίτροπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα δικαιώματα Τατιάνα Μοσκάλκοβα , δήλωσε στο Ria Novosti ότι δεν γνωρίζει αν υπήρξαν κάποια προβλήματα κατά την απελευθέρωση του Πανομαριόφ. Η ίδια είπε ότι είχε επικοινωνήσει με τον ακτιβιστή πριν από δύο μέρες, της δήλωσε ότι δεν έχει παράπονα , αλλά το μοναδικό του παράπονο που είχε διατυπώσει και νωρίτερα είναι ότι τον είχαν βάλει σε κελί με καπνίζοντες. Ωστόσο η ίδια όπως είπε βοήθησε ώστε ο Πανομαριόφ να μεταφερθεί σε κελί με μη καπνίζοντες.

«Σε ότι αφορά στην διατροφή του, όλα ήταν κανονικά. Αλλά το ότι τον μετέφεραν σε άλλο χώρο την ημέρα της απελευθέρωσης του, σας λέω εντίμως, ότι δεν το γνωρίζω, με ενημέρωσαν ότι αφέθηκε ελεύθερος» δήλωσε η Μοσκάλκοβα.

Ο Πανομαριόφ είχε συλληφθεί κοντά στο κτίριο της FSB στην Μόσχα, όπου πήγε να συμμετάσχει σε συγκέντρωση συμπαράστασης υπερασπισθεί τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του «Νέου Μεγαλείου».

Στις 5 Δεκεμβρίου ο Πανομαριόφ καταδικάστηκε από το δικαστήριο Τβερσκόι της Μόσχας σε 25 ημέρες κράτησης επειδή ανάρτησε στο Facebook έκκληση προς του πολίτες να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση συμπαράστασης σε νεαρούς Ρώσους πού κατηγορούνται για συμμετοχή σε εξτρεμιστικές οργανώσεις («Νέο Μεγαλείο και «Σετ») με σκοπό την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι, η οποία όμως δεν είχε την έγκριση των αρχών. Αφότου οι αρχές δεν έδωσαν την έγκριση για την διοργάνωση της συγκέντρωσης ο Λεβ Πανομαριόφ έγραψε στην ανάρτηση του στο Facebook «Την Κυριακή στις 14.00 θα πάω στην πλατεία Λουμπιάνσκαγια (βρίσκεται το κτίριο της FSB-σ.σ) εάν δεν με συλλάβουν καθ όδον. Δεν καλώ κανέναν, αλλά οι πολίτες που γνωρίζουν γι αυτή την συγκέντρωση , θα αποφασίσουν οι ίδιοι τι θα κάνουν». Το δικαστήριο της Μόσχας εν συνεχεία μείωσε την ποινή φυλάκισης του στις 16 ημέρες .

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ria Novosti, Interfax, Vedomosti, DW

Loading