Βραζιλία: Αρνείται να παραδοθεί ο πρώην πρόεδρος Λούλα

Δε σκοπεύει να παραδοθεί στην αστυνομία ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο (Λούλα) ντα Σίλβα, παρά την καταδίκη του για διαφθορά. Αυτό έκανε γνωστό πηγή του Κόμματος Εργαζομένων (PT), το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος.

Ο Λούλα διανυκτέρευσε στην έδρα του συνδικάτου των εργαζόμενων στη βιομηχανία του μετάλλου, στο Σάο Πάουλο, όπου είχε συναντήσεις με ηγέτες του κόμματος.

Ο δικαστής Σέρζιο Μούρο -ορκισμένος εχθρός του- κάλεσε τον Λούλα να παραδοθεί μέχρι τις 2000 GMT (23:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα, για να ξεκινήσει να εκτίει τη 12ετή ποινή κάθειρξης, αφού δεν έγινε δεκτή η έφεση που είχε ασκήσει κατά της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του για δωροληψία.

Μεγάλο πλήγμα για τον δημοφιλή Λούλα

Ο δικαστής του έδωσε διορία έως σήμερα το απόγευμα για να παραδοθεί, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Η εξέλιξη αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον δημοφιλέστερο πολιτικό στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής και, κατά τις δημοσκοπήσεις, αδιαφιλονίκητο φαβορί ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε το αίτημα του Λούλα να παραμείνει ελεύθερος, ώσπου να εξαντληθούν τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να πολεμήσει την καταδίκη του σε ποινή 12 χρόνων και ενός μήνα κάθειρξης για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο 72χρονος Λούλα έχει τονίσει πως η πρόθεσή του είναι να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του και από τη φυλακή. Θεωρητικά, ο νόμος του απαγορεύει να είναι υποψήφιος, αφού καταδικάστηκε από εφετείο, αλλά την τελεσίδικη απόφαση για την υποψηφιότητά του θα λάβει το εκλογοδικείο τον Σεπτέμβριο, ενώ οι δικηγόροι του έχουν καταστήσει σαφές ότι θα πολλαπλασιάσουν τις προσφυγές τους μέχρι τότε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading