Βουλγαρία για Σκόπια: «Η γεωγραφία μας επιβάλλει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί»

Σαφές μήνυμα στα Σκόπια, μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα, έστειλε η Βουλγαρία, τονίζοντας πως «η γεωγραφία μας επιβάλλει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντερ μπορεί να κάλεσε τον Σκοπιανό ομόλογό του, Γκιόργκε Ιβάνοφ, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων της χώρας, του κατέστησε σαφές ωστόσο ότι δεν θα ανεχθεί καμία Σκοπιανό παρέμβαση στο έδαφός της ή στήριξη σε οργανώσεις που αντίκεινται στο βουλγαρικό σύνταγμα.

Η Σόφια ζητά εγγυήσεις

Αναφερόμενος στη θέση της Βουλγαρίας στο θέμα, είπε ότι, όπως και η Ελλάδα, η χώρα του θέλει να εξομαλύνει τις ιστορικές διαφορές της με την πΓΔΜ και για τον σκοπό αυτό της ζητά «εγγυήσεις». «Η Βουλγαρία είναι σε θέση να ζητήσει επιπρόσθετες εγγυήσεις. Πρέπει να εμποδίσουμε κάθε παρέμβαση της πΓΔΜ ή κάθε στήριξή της στο έδαφός μας σε οργανώσεις που αντίκεινται στο σύνταγμά μας», επέμεινε ο Ράντεφ.

Πιο συγκεκριμένα η Σόφια ζητά από τα Σκόπια να της εγγυηθούν μέσω συνθήκης ότι δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, με τον Βούλγαρο πρόεδρο να επισημαίνει πως  «η γεωγραφία μας επιβάλλει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

Βουλγαρία σε Σκόπια: «Θα σας παρακολουθούμε»

«Το νέο όνομα που προτείνεται “Βόρεια Μακεδονία”, αφορά γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται τόσο νοτιοδυτικά της Σόφιας όσο και δυτικά του Πιρίν. Αυτή η κατάσταση μας υποχρεώνει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να παρακολουθούμε την εκπλήρωση των ειλημμένων υποχρεώσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Loading