Έκθεση αμερικανικού Κογκρέσου: Αβέβαια η επανένωση της Κύπρου

“Περίπλοκη” παρουσιάζεται η υπόθεση επίλυσης του κυπριακού ζητήματος, σύμφωνα με έκθεση της ανεξάρτητης Ερευνητικής Υπηρεσίας του αμερικανικού Κογκρέσου. Στην περιοδική έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα με τίτλο «Κύπρος: η επανένωση αποδεικνύεται απατηλή», η Υπηρεσία αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών η μία στην άλλη για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, υπάρχουν δύο συγκεκριμένα σημεία, τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν εμπόδια στο επόμενο βήμα επίλυσης.

Το πρώτο, όπως σημειώνεται αποτελεί η απαίτηση της τουρκικής πλευράς για αλλαγή του πλαισίου των συνομιλιών, εκτός των σημερινών παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στο ενδεχόμενο η Άγκυρα να αρχίσει να σκέφτεται την εφαρμογή του Σχεδίου Βήτα.

Από την άλλη, κατονομάζεται επίσης ως πιθανή επιπλοκή, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες και η ένταση, την οποία η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει με διάφορους τρόπους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πάντως όπως προβλέπει η έκθεση οι δύο πλευρές έχουν εισέλθει σε περίοδο προβληματισμού, πιθανότατα μέχρι να γίνουν οι επόμενες εκλογές, τόσο στις ελεύθερες, όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.

Παρουσίαση της έκθεσης, μεταδόθηκε αποσπασματικά στο ημικρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ.

Loading