«Μειώστε τους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα, και δε θα τους αυξήσω στα ευρωπαϊκά»

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία διαβεβαίωσε τους επικεφαλής των μεγαλύτερων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πάρει πίσω την απειλή περί επιβολής επιπρόσθετων δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγει η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν οι Βρυξέλλες μειώσουν τους δασμούς που επιβάλλουν στα αμερικανικά αυτοκίνητα, έγραψε την Τετάρτη η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Κατά το δημοσίευμα, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ είπε σε κορυφαία στελέχη της Daimler, της Volkswagen και της BMW κατά τη διάρκεια συνάντησής τους ότι σε αντάλλαγμα για την άρση της απειλής του να επιβάλλει επιπλέον δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ο Τραμπ θέλει η ΕΕ να μειώσει δραστικά τους δασμούς που επιβάλλονται στα αμερικανικά οχήματα που εισάγονται στις χώρες-μέλη της.

Ο μεγιστάνας απείλησε τον Ιούνιο να επιβάλει πρόσθετους δασμούς 20% στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την ΕΕ. Μια τέτοια κίνηση θα έπληττε σκληρά το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η Χάντελσμπλατ επικαλέστηκε πρόσωπα που ήταν παρόντα στη συνάντηση, η οποία έγινε στην αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο την Τετάρτη. Κατά το δημοσίευμα, παρόντες ήταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Ντάιμλερ, της Μπε-Εμ-Βε και της Φολκσβάγκεν (ο Ντίτερ Τσέτσε, ο Χάραλντ Κρούγκερ και ο Χέρμπερτ Ντις, αντιστοίχως).

Η Ντάιμλερ απέφυγε να σχολιάσει. Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι των άλλων δύο γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών για να σχολιάσουν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας επίσης απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Περιορίστηκε να πει ότι τα ζητήματα που άπτονται των διενέξεων για το εμπόριο με τις ΗΠΑ χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος όλων των χωρών-μελών της ΕΕ.

Μια εκπρόσωπος της Κομισιόν παρομοίως απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Περιορίστηκε να πει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συζητήσει σχετικά με το εμπόριο με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον εντός του μήνα. Τότε «θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν τα πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως αυτά που σχετίζονται με το εμπόριο» είπε η εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading