Χαραλαμπίδου: «Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η πόλωση»

Την εκτίμηση ότι επειδή «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σε κάτι άλλο να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα άλλα κόμματα θα επιδιώξει να πολώσει την πολιτική ζωή» διατύπωσε στην εκπομπή «Αριστερά και Δεξιά στα FM» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Χρήστο Τσαλικίδη και τον Θωμά Καλέση, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρική Μακεδονίας με τον συνδυασμό «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία».

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τις απόψεις της περί της υπόθεσης Novartis, η Δ. Χαραλαμπίδου εκτίμησε ότι «είναι κοινή διατύπωση από τους σκεπτόμενους πολίτες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σε κάτι άλλο να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα άλλα κόμματα, και το μόνο που θα επιδιώξει είναι να πολώσει την πολιτική ζωή μέσα από διάφορα σκάνδαλα τα οποία κατά την γνώμη μου ελέγχονται κιόλας εάν είναι σκάνδαλα. Με αυτήν την έννοια αυτό θα κάνει, αυτό θα δούμε και το επόμενο διάστημα. Εξάλλου υπάρχουνε και δηλώσει κορυφαίων υπουργών αλλά και οι δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα κατά καιρούς ότι θέλουνε να βάλουνε κάποιους φυλακή για να ενοχοποιήσουνε ακόμα περισσότερο τους προηγούμενους και να εμφανίσουν υποτίθεται ότι αυτοί είναι διαφορετικοί.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι λόγω των μνημονίων οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού μας έχουνε μειωθεί κατακόρυφα, και νομίζω ότι και για αυτό πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες».

«Yπάρχουν χιλιάδες ακίνητα του δημοσίου που βάσει Συντάγματος δεν μπορούν να παραχωρηθούν στο υπερταμείο»

Από την άλλη πλευρά, ερωτηθείσα σε σχέση με τα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί στο υπερταμείο, ο Δ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι «εμείς ξεκινήσαμε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και καταγράψαμε με αντίστοιχους κωδικούς από το κτηματολόγιο όλα τα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σε σχέση με αυτό και επειδή διαπιστώσαμε ότι μέσα στα ακίνητα που παραχωρήθηκαν στο υπερταμείο ως εγγύηση για την αποπληρωμή του χρέους, και αυτό αν μου επιτρέπεται δεν πρέπει να φεύγει από την προσοχή μας, ήταν όλα τα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης και όχι μόνο.

Κάτω από την πίεση που δημιουργήθηκε, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο σύλλογος Ελλήνων αρχαιολόγων και αρκετοί δήμοι από όλη την Ελλάδα. Η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής ήταν τον Ιανουάριο που μας πέρασε και μια βδομάδα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης για την οποία το ελληνικό δημόσιο ζήτησε αναβολή, υπήρξε απόφαση της υπουργού Πολιτισμού για την εξαίρεση από το υπερταμείο των ακινήτων που είναι χαρακτηρισμένα ως αρχαιολογικοί χώροι. Ωστόσο όμως στην ΠΚΜ, εμείς με την έρευνα που είχαμε κάνει και πέραν από όσα είχαμε ονοματίσει και καταδείξει και αφορούσαν αρχαιολογικούς χώρους, υπάρχουν και άλλα πολλά χιλιάδες ακίνητα του ελληνικού δημοσίου για τα οποία υπάρχει ρητή απαγόρευση από το Σύνταγμα και δεν μπορούν να παραχωρηθούν στο υπερταμείο και σε κανένα υπερταμείο, εκτός εάν αλλάξει το Σύνταγμα».

Όσον αφορά το νέο μέτρο για την προστασία της Α΄ κατοικίας, η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι «η μόνη ασπίδα προστασίας η οποία θα κατοχύρωνε πλήρως τον λαό τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, θα ήταν εάν με νομοθετικό τρόπο υπήρχε το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας. Κατά την γνώμη μου η νέα απόφαση την κυβέρνηση “προϊόν” και αυτό σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας είναι νομίζω μια ασπιρίνη. Δεν προσφέρει πραγματική προστασία και αυτό για το οποίο εμείς θα συνεχίζουμε να παλεύουμε είναι μέχρι να κατοχυρωθεί νομικά-θεσμικά το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας».

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέρος στις εκλογές όποτε και αν γίνουν»

Τέλος, ως προς του στόχους που θέτει για το μέλλον η ΛΑΕ, δήλωσε πως «εμείς σαν Λαϊκή Ενότητα κάναμε μια τεράστια προσπάθεια ενόψει των ευρωεκλογών. Έχουμε ανακοινώσει τον μεγαλύτερο κορμό του ευρωψηφοδελτίου. Σε λίγες μέρες θα γίνει η πλήρης ολοκλήρωση και παρουσίαση του ψηφοδελτίου. Δίνουμε βαρύτητα στις ευρωεκλογές διότι θεωρούμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και αυτά που αντιμετωπίζει και ο κάτοικος του πιο μικρού χωριού σε όλη τη χώρα, έχουνε μεγάλη επιρροή από το τι αποφάσεις παίρνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορεί να είναι οι αποστάσεις μεγάλες αλλά ότι απόφαση παίρνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθορίζει και την ζωή του τελευταίου πολίτη στο πιο απομακρυσμένο χωριό όχι μόνο στη χώρας μας αλλά και σε όλες τις χώρες».

Παράλληλα όμως πρόσθεσε πως «στο πεδίο των εθνικών εκλογών είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέρος όποτε και αν γίνουν αυτές. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι πως θα καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο, τον λαό, τους εργαζόμενους, του συνταξιούχους, τους αγρότες ότι αυτά τα χρόνια που πέρασαν χωρίς να υπάρχει η δική μας φωνή στην βουλή ήταν μεγάλη απώλεια για τους ίδιους και για την χώρα».

Ακούστε ολόκληρο το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης:

Loading