Δήμος Θερμαϊκού: «Όχι στην παραχώρηση ακινήτων στο Υπερταμείο»

Δεν είναι σύμφωνος με την παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου στην ΕΤΑΔ ΑΕ και το Υπερταμείο ο δήμος Θερμαϊκού. Σε σχετικό ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, αποφασίστηκε η αίτηση ακυρότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ Β 2320/19-6-18 και οι οποίοι αφορούν στο δήμο Θερμαϊκού.

Στην περιοχή του, σύμφωνα με το παραπάνω ΦΕΚ, μνημονεύονται ακίνητα συνολικής έκτασης 31.776 τ.μ., τα οποία παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και τα οποία είναι τα εξής:
  • Πρώην κοινοτικό κατάστημα Αγ. Τριάδας (377 τ.μ.) – Υπό έκδοση δικαστική απόφαση, κατόπιν κτηματολογικής αγωγής του Δήμου κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Δημοτικό σχολείο Αγ. Τριάδας (1682 τ.μ.) – Δυνάμει δικαστικής απόφασης, η οποία δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμη.
  • Κοινόχρηστο χέρσο αγροτεμάχιο (10393 τ.μ.)
  • Έκταση (372 τ.μ.)
  • Κοινόχρηστο χέρσο αγροτεμάχιο) (6157 τ.μ.)
  • Οικόπεδο ΞΕΝΙΑ (12795 τ.μ.)

Η παραχώρηση των ακινήτων του Δημοσίου λειτουργεί ουσιαστικά ως εγγύηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς τους δανειστές, για μια χρονική περίοδο 99 χρόνων, παραχωρώντας τους συγχρόνως τη δυνατότητα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης τους, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας εκπλήρωσης των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, ακόμα και την πώλησή τους.

Όπως αναφέρει ο δήμος Θερμαϊκού, η απόφαση πρόκειται να αποσταλεί άμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), προκειμένου να αναληφθεί και να υποστηριχθεί η σχετική νόμιμη διαδικασία προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο την προς όφελος της τοπικής κοινωνίας διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας.

Loading