Βαρουφάκης: «Το τέλος μιας αρχής για το ΜέΡΑ25»

Με ένα μακροσκελές κείμενο ο επικεφαλής του κόμματος ΜέΡΑ25 σχολίασε το αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας όπως αυτή έρχεται μέσα από την εκτίμηση των exit poll.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σχολίασε ότι το σημερινό αποτέλεσμα είναι «το τέλος μιας αρχής» για το κόμμα του.

Όπως είμασταν το μοναδικό κόμμα που αντιμετώπισε τις σημερινές ευρωεκλογές ως ευρωεκλογές, και όχι ως μια πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές, έτσι και τώρα που άνοιξαν οι κάλπες θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω τα αποτελέσματα με τον ίδιο τρόπο: ως αποτελέσματα ευρωεκλογών.

Όσοι το 2016 συσστρατευτήκαμε στο ΜέΡΑ25, στο DiEM25, επιλέξαμε κάτι που φάνταζε αδύνατον: Να δημιουργήσουμε το πρώτο ενιαίο, πανευρωπαϊκό, κίνημα στην Ιστορία που επιχειρεί διμέτωπο ανένδοτο αγώνα κόντρα τόσο στις τρόικες του ευρωπαϊκού κατεστημένου όσο και στον ευρωσκεπτικισμό, στον απομονωτισμό, στον φόβο του ξένου, στο μέτωπο του νεοφασισμού που γέννησε ο σοσιαλισμός για τους τραπεζίτες και η σκληρή λιτότητα για τους πολλούς.

Δουλέψαμε 3 χρόνια, πολύ πριν ζητήσουμε την ψήφο των πολιτών, για να σφυρηλατήσουμε συμμετοχικά το πρόγραμμα μας, την Πράσινη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη. Τέλη του 2017 πήραμε την μεγάλη απόφαση να την θέσουμε στην κρίση των πολιτών πανευρωπαϊκά σε αυτές τις ευρωεκλογές.

Οι κυνικοί είπαν ότι η πανευρωπαϊκή μας καμπάνια ήταν μια μορφή φυγής. Ότι κατέβηκα στην Γερμανία επειδή δεν τόλμαγα να εκτεθώ στην Ελλάδα. Σήμερα αποδεικνύεται πόσο έξω έπεσαν. Πήραμε το ρίσκο να εκτεθούμε σ’ όλη την Ευρώπη, Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση, όχι επειδή ήταν εύκολο αλλά επειδή ήταν δύσκολο. Το κάναμε επειδή πιστέψαμε ότι ήταν ο μόνος τρόπος να πάψει η Ελλάδα μας να αργοσβήνει μέσα στην ατελείωτη νύχτα της Ευρωπαϊκής κρίσης.

Μαζί με εξαιρετικούς συνοδοιπόρους, σε μέρες χαλεπές, χωρίς αισιοδοξία αλλά με αθάνατη την ελπίδα που γέννησε η Ελληνική Άνοιξη του 2015, πορευτήκαμε τον δρόμο τον δύσκολο.

Μαζί μάθαμε πολλά για τις αγωνίες των ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Αγωνίες που κρατούν ξάγρυπνους καλούς ανθρώπους. Κατάφορες αδικίες που τους δηλητηριάζουν την ψυχή. Και που είναι ίδιες στην Θράκη και στην Ανατολική Γερμανία, στην Δυτική Γαλλία και στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τον Θεσσαλικό Κάμπο, στην Κρήτη μας – αλλά και στην Πορτογαλία, ακόμα και στην πάμπλουτη Ολλανδία.

Μαζί μάθαμε πως να βάζουμε τον Λαό μας, τους Λαούς της Ευρώπης, πάνω απ’ όλα χωρίς να λαϊκίζουμε.

Δουλεύοντας μαζί, μάθαμε την έννοια της Φιλίας – και πως αυτή να μην δολοφονείται από την πολιτική.

Σήμερα, όπως έδειξαν οι κάλπες, συγκινητικά πολλοί επέλεξαν να έρθουν μαζί μας για να τα βάλουμε, όλοι μαζί, με του φωτός το σβήσιμο.

  • Θα τους τιμήσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο προτείνοντας λύσεις υπεύθυνες που το κατεστημένο θα χάνει τα λόγια του προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί δεν τις υιοθετεί.
  • Θα τους τιμήσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο με την υπεύθυνη ανυπακοή μας στις τοξικές ανοησίες τους, οι οποίες τρέφουν τα πολιτικά τέρατα της ξενοφοβίας και του νεοφασισμού.

Παράλληλα, από αύριο το πρωί, το ΜέΡΑ25 συνεχίζουμε την εκστρατεία μας σε όλη την Ελλάδα για να παρουσιάσουμε το ήδη έτοιμο, συνεκτικό, θεραπευτικό προεκλογικό πρόγραμμά μας για την Ελλάδα.

Ναι, η κρίση είναι ευρωπαϊκή, όπως ευρωπαϊκό κόμμα είναι το ΜέΡΑ25. Όμως, αυτή η χώρα, αυτή η πατρίδα μας, έχει πληγεί από την ευρωπαϊκή κρίση πιο απάνθρωπα από οποιαδήποτε άλλη. Κάθε μέρα τα παιδιά μας φεύγουν. Όσο η Ελλάδα ερημοποιείται, την ώρα που οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτι, εμείς έχουμε υποχρέωση, και πρόγραμμα, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ανακουφιστούν οι συμπατριώτες μας, για να σταματήσει η ερημοποίηση της Ελλάδας, το φευγιό των παιδιών μας.

Σήμερα, είδαμε το τέλος μιας ευρωπαϊκής αρχής για το ΜέΡΑ25.

Αύριο ξεκινά η αρχή του τέλους της ελληνικής κρίσης που μόνο το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 μπορεί να φέρει.

Έπεσε η ιστοσελίδα του MέΡΑ25

Πάντως μάταια προσπάθησαν κάποιοι να μπουν στην σελίδα του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25 το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα exit poll υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Η σελίδα προφανώς από την επισκεψιμότητα που σημειώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit poll έπεσε.

Η βλάβη αποκαταστάθηκε σύντομα και μετά τον Γ. Βαρουφάκη ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες τοποθετήσεις σχετικά με το διαφαινόμενο αποτέλεσμα.

Πάντως στο εκλογικό κέντρο του ΜέΡΑ25 δεν έλειψαν τα χειροκροτήματα αμέσως μετά το άκουσμα της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος.

Loading