Σε Ελλάδα κι εξωτερικό ο Τσίπρας για διακοπές

Ανάμεσα σε Ελλάδα κι εξωτερικό θα μοιράσει, με την οικογένειά του, τις εορταστικές ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η σύζυγός του, Μπέτυ Μπαζιάνα, και τα δύο παιδιά τους θα περάσουν τα Χριστούγεννα στη χώρα μας, ενώ την Πρωτοχρονιά θα βρίσκονται πέρα από τα ελλληνικά σύνορα.

Όσον αφορά τη συμφωνία για τον αγωγό East Med, η οποία θα υπογραφεί στην Αθήνα στις αρχές του νέου έτους, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Politik, στην αξιωματτική αντιπολίτευση την υποστηρίζουν, αλλά με ενστάσεις.

Σημειώνουν πως από την υπογραφή θα λείπει η Ιταλία, υπογραμμμίζοντας πως ήταν ακριβώς η απουσία αυτής της χώρας που είχε αποτρέψει την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση από το να υπογράψει για τον αγωγό τον περασμένο Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου ζητούν από  τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαιτήσει από τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, την προστασία των ΗΠΑ για την ομαλή εγκατάσταση και λειτουργία του East Med.

Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, εκτιμά πως είναι ακριβώς η υλοποίηση αυτού του αγωγού που έχει οδηγήσει και στην όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν συνεννόηση Τσίπρα- Μητσοτάκη ώστε είτε να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είτε να κατατεθεί συνυποσχετικό με την Άγκυρα για την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Βέτο Βούτση για Σπίρτζη

Σε σχέση με τα εσωκομματικά, και στη χθεσινή (Δευτέρα) συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κατέστη σαφής η διαφωνία κυρίως μεταξύ των «παλαιοσυριζαίων» και των «πασοκογενών» για τον πολυθρύλητο  μετασχηματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το «βέτο» που άσκησε ο Νίκος Βούτσης στη συμμετοχή του Χρήστου Σπίρτζη στο Πολιτικό Συυμβούλιο- ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ζήτησε σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής κι όχι απλώς του προέδρου- έκοψε και τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Έφη Αχτσιόγλου και Νάσο Ηλιόπουλο που επίσης ήθελε ο κ. Τσίπρας.

Η υποβάθμιση, εξάλλου, του γραμματέα του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, φάνηκε κι από την κοινή παρουσία του στο προεδρείο με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εκπροσωπεί ατύπως τους πασοκογενείς.

Πάντως, διαπιστώθηκε διάθεση από όλες τις πλευρές για να βρεθεί κοινή συνισταμένη και να αποφεύγονται δημόσιες τοποθετήσεις τις οποίες θα εκμεταλλεύονται τα ουκ ολίγα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης για να υπονομεύουν την όλη προσπάθεια.

 

Loading