Πόσο υποφέρει τελικά ο αστακός όταν βράζεται;

Κάτι για το οποίο έχουμε αναρωτηθεί πολλοί μιλώντας για θαλασσινά είναι το όσο υποφέρει ο αστακός όταν τον βάζουμε ζωντανό στην κατσαρόλα; Για κάποιους είναι μία διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει αποτροπιασμό, είναι αποδεδειγμένο πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι δε θα πάθουμε τροφική δηλητηρίαση.

Γιατί ακριβώς όμως βράζουμε ζωντανούς τους αστακούς στην κατσαρόλα

Η επίπονη αυτή διαδικασία για τους αστακούς έχει να κάνει με το γεγονός ότι το κρέας του χαλάει πάρα πολύ γρήγορα αναπτύσσοντας βακτήρια στο κέλυφός του που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Συνήθως οι αστακοί συντηρούνται σε ενυδρεία των εστιατορίων για να μαγειρευτούν φρέσκοι και κάθε πελάτης διαλέγει όποιον προτιμά.

Βέβαια, αν και ακόμα δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι αστακοί νιώθουν πόνο όταν τσουρουφλίζονται μέσα στο βραστό νερό, ωστόσο το ηθικό δίλημμα δεν παύει να υφίσταται.

Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι στην Ελβετία και την Νέα Ζηλανδία η πρακτική αυτή έχει απαγορευτεί.

 

Loading