Ξεβράζονται συνεχώς νεκρά δελφίνια στις γαλλικές ακτές

Συνεχές είναι το φαινόμενο του ξεβράσματος νεκρών δελφινιών στις γαλλικές ακτές στον Ατλαντικό, με θαλάσσιους βιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άμεσο κίνδυνο των τοπικών πληθυσμών.

Τα περισσότερα δελφίνια πεθαίνουν στα δίχτυα των αλιευτικών πλοίων, ενώ από νεκροτομές που έχουν διενεργηθεί κάποια από αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά έφεραν κατάγματα, είχαν σπασμένες ουρές και πτερύγια, αλλά και βαθιές τομές στο δέρμα τους από τα δίχτυα.

Η Μοργκάν Περί, μία θαλάσσια βιολόγος στη Βρετάνη, σημειώνει με νόημα: «Πλησιάζουμε σε ποσοστά θνησιμότητας που απειλούν την επιβίωση του πληθυσμού των δελφινιών στον Κόλπο της Γασκώνης. Την τελευταία τριετία παρατηρούμε περισσότερους από 1.000 θανάτους δελφινιών σε διάστημα τετραμήνου κάθε χειμώνα».

Μάλιστα, οι επιστήμονες λένε ότι τα δελφίνια που ξεβράζονται στις παραλίες εκπροσωπούν ένα μικρό ποσοστό αυτών που πεθαίνουν στα δίχτυα των ψαράδων κοντά στις γαλλικές ακτές. Πιστεύουν, δε, ότι ο πραγματικό αριθμός είναι από πέντε έως δέκα φορές υψηλότερος.

Θεωρείται ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην αλλαγή των πρακτικών αλιείας και κυρίως στις τράτες που ψαρεύουν ανά ζεύγη λαβράκια .

Ο αργός ρυθμός αναπαραγωγής των δελφινιών, που είναι θηλαστικά τα οποία για να αναπνεύσουν πρέπει να βγαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας, σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ραγδαία μείωση των αριθμών τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Pelagis στη Λα Ροσέλ.

Δείτε επίσης: Ελευσίνα: Αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή

Loading