Τα οφέλη του ζεστού μπάνιου στην καρδιά

Μπορεί η εποχή του καλοκαιριού να μην το προτρέπει, αλλά το ζεστό μπάνιο έχει αρκετά οφέλη στην καρδιά.

Ένα ζεστό μπάνιο καθημερινά, σύμφωνα με τη μελέτη του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο Heart, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας έως και κατά 28% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Το νέο εύρημα προέκυψε έπειτα από τη μελέτη στοιχείων περισσοτέρων από 30.000 μεσήλικων στην Ιαπωνία, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους.

Τα υποκείμενα τέθηκαν υπό μελέτη για 20 περίπου χρόνια από την αρχή της έρευνας. Τα στοιχεία που αποκόμισαν οι επιστήμονες ήταν εντυπωσιακά: για όσους τηρούσαν καθημερινά τη συνήθεια του ζεστού μπάνιου, οι πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν μειωμένες κατά 28% και 26% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έκαναν μπάνιο περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα.

Η ερευνητική ομάδα επεσήμανε πως πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που δεν διαπιστώνει ότι το ζεστό μπάνιο αποτελεί τη λύση για την αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων. Παρ’ όλα αυτά, και προς επίρρωση παλαιότερων ευρημάτων, τα νέα στοιχεία πλειοδοτούν στις διαπιστώσεις πως τα οφέλη της ευχάριστης συνήθειας είναι παρόμοια με αυτά της άσκησης.

Δείτε ακόμη:

Τραμπ: «Σύντομα θα έχουμε εμβόλιο για τον ιό»

Loading