Χρυσές μπίζνες για την πρώην βίλα του Γ. Παπαντωνίου

του Θεόδωρου Παπαδόπουλου

Σε προορισμό για όσους διαθέτουν υψηλά βαλάντια έχει μετατραπεί πλέον το «παλάτι» του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου στη Σύρο. Πρόκειται για τη βίλα, του επί σειρά ετών κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, η οποία αποκτήθηκε το 2006 και στην οποία έχουν φιλοξενηθεί τρανταχτά ονόματα από το χώρο της πολιτικής κατά καιρούς, όπως για παράδειγμα ο Φρανσουά Ολάντ. Μία βίλα η οποία είχε προκαλέσει ουκ ολίγα σχόλια σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, ενώ η πώλησή της είχε μπει και στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η βίλα πουλήθηκε το 2006 στην ελληνοαμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Aegean Blue Dream. Δημοσιεύματα της εποχής έκαναν λόγο για ένα σπουδαίο επιχειρηματία ο οποίος μάλιστα ήθελε να επενδύσει ακόμη περισσότερο στον τομέα των ακινήτων στη χώρα μας.

Το τίμημα, αν και αρχικά γράφτηκε σε διάφορα ΜΜΕ ότι θα άγγιζε τα 1,8 εκατ. ευρώ, τελικά δε φαίνεται να ξεπέρασε το 1,1 εκατ. ευρώ. Η πρώην βίλα του Γιάννου Παπαντωνίου φέρει πλέον την ονομασία Blueros Luxury Villa και βρίσκεται στη Σύρο, και συγκεκριμένα στην περιοχή Μέγας Γιαλός-Νίτες. Διαθέτει οχτώ υπνοδωμάτια και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 16 άτομα, ενώ τα δωμάτια διαθέτουν τηλεόραση επίπεδης οθόνης και κλιματισμό.

Οι φωτογραφίες στην επίσημη ιστοσελίδα της Blueros Luxury Villa πραγματικά είναι εντυπωσιακές. Δεν είναι μόνο η ομορφιά της περιοχής, αλλά και η αρχιτεκτονική, όπως επίσης και η πολυτέλεια των υπερσύγχρονων κατοικιών, ενώ ο χώρος διαθέτει πισίνα και ιδιωτικό parking. Όλα αυτά μάλιστα με θέα το Αιγαίο, κάτι που κάνει ακόμη πιο ελκυστικό το πρώην «παλάτι» του Γιάννου στους επίδοξους επισκέπτες. Αρκεί βέβαια να διαθέτουν τα απαραίτητα βαλάντια, καθώς ο συγκεκριμένος προορισμός απευθύνεται σε πρόσωπα που διαθέτουν οικονομική άνεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαμονή μίας εβδομάδας για τον Απρίλιο και το Μάιο κοστίζει περί τα 12.000 ευρώ για δύο άτομα, ενώ όσο προχωρά η σεζόν και μπαίνουμε στην «καρδιά» του καλοκαιριού το κόστος ανεβαίνει. Συγκεκριμένα, εάν κάποιος κάνει κράτηση από τώρα για τις αρχές Αυγούστου για μία εβδομάδα από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά θα χρειαστεί να καταβάλει 22.000 ευρώ, ενώ για τέσσερα βράδια περί τα 12.572 ευρώ. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και τώρα πολλές ημερομηνίες τόσο για τον Αύγουστο όσο και για τον Ιούλιο δεν είναι διαθέσιμες, καθώς έχουν ήδη γίνει κρατήσεις από τους ενδιαφερομένους. Κάτι που σημαίνει ότι η ζήτηση για την πρώην πολυτελή βίλα του Γιάννου είναι υψηλή.

Πότε αποκτήθηκε από το Γιάννο

Η ιστορία του συγκεκριμένου ακινήτου ξεκινά κάπου το 2002, όταν ακόμη ο κ. Παπαντωνίου βρισκόταν στο απόγειο της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Η έκταση πάνω στην οποία ανεγέρθηκε το ακίνητο αγοράστηκε το 2002 από τη σύζυγο του κ. Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου. Επρόκειτο για ένα οικόπεδο 5,5 στρεμμάτων μαζί με μία ημιτελής οικοδομή 350 τετραγωνικών μέτρων, με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 100.941 ευρώ. Το 2006 κτίστηκε η βίλα του Γιάννου συνολικής έκτασης 224 τ.μ. μαζί με πισίνα και μια αξιοζήλευτη θέα στο Αιγαίο. Δίπλα στη συγκεκριμένη βίλα αγοράστηκε τον Απρίλιο του 2012, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μία ακόμη έκταση. Ως αγοραστές εμφανίζονται τα παιδιά της κας Κουράκου, ηλικίας τότε 22 και 24 ετών. Η τιμή της αγοραπωλησίας ανήλθε σε 75.000 ευρώ για 4.218 τ.μ. όσο και η αντικειμενική του αξία.

Η έρευνα από την εισαγγελία Διαφθοράς

Να σημειωθεί ότι πριν από ένα περίπου χρόνο η πώληση του ακινήτου από το ζεύγος Παπαντωνίου μπήκε στο μικροσκόπιο της εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Είχε προηγηθεί η δίωξη σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου για ξέπλυμα, καθώς επίσης και η απαγόρευση εξόδου τους από τη χώρα. Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς διαφθοράς κλήθηκαν να διερευνήσουν κατά πόσο η πώληση ήταν εικονική, καθώς επίσης και τις συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκε φορολογική ενημερότητα στον πρώην υπουργό για τη μεταβίβαση του εν λόγω ακινήτου στη Σύρο, τη στιγμή που υπήρχαν φορολογικές εκκρεμότητες της οικογένειας. Να σημειωθεί ότι το ζεύγος Παπαντωνίου εμφανίστηκε ενώπιον των εισαγγελικών αρχών και παρέδωσε πολυσέλιδα υπομνήματα με τους ισχυρισμούς που διατύπωναν έναντι της έρευνας.

Loading