Προηγήθηκε πάλι η Αθήνα στη βουτιά με 2,4%

Η Αθήνα προηγείται στην πτώση –όπως και στην άνοδο– από όλα τα χρηματιστήρια διεθνώς.

Λίγες ώρες πριν ανοίξει το αμερικανικό χρηματιστήριο με 450 μονάδες πτώση λόγω Γερμανίας, αμερικανικών ομολόγων και Κίνας, η Αθήνα είχε ήδη βιώσει ένα μίνι κραχ με πτώση 2,40% και πτώση των τραπεζών ως 7,7%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 798,89 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,40%.

Εξαιτίας λοιπόν των αμερικανικών funds που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά η Αθήνα προηγείται στις κινήσεις. Η ελληνική αγορά πέφτει λόγω εξωτερικών πιέσεων συνεχώς, δίχως να υπάρχει κανένα νέο από την εσωτερική.

Ωστόσο οι συνεχείς αρνητικές συνεδριάσεις αρχίζουν να προβληματίζουν καθώς τίποτε δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά σ’ ό,τι αφορά τις τράπεζες.

Η ελληνική αγορά για πολλοστή φορά δεν μπορεί να αντιδράσει ανοδικά ούτε από τεχνικής πλευράς. Άλλωστε η αντίδραση στην Αθήνα ήταν μικρή μετά το γύρισμα της αμερικανικής αγοράς. Συνεπώς έχει ξεκινήσει ένας προβληματισμός, αν και τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ ό,τι φαίνονται. Η ελληνική αγορά απέδωσε έως 45% σε επίπεδο Δείκτη πριν και μετά τις εκλογές, αλλά η διόρθωση ήρθε με αφορμή τη διεθνή αναταραχή. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι κάτι έχει, αν και μερικές πληροφορίες προεξοφλούν ότι ο πρωθυπουργός θα αποτύχει να πάρει τη μείωση των πλεονασμάτων, κάτι που επίσης είναι γνωστό εκ των προτέρων. Η Ελλάδα πρέπει να πείσει ότι έχει έσοδα για να λάβει τη μείωση, άρα να κάνει όσα πρέπει για να έχει έσοδα.

Η αναταραχή επίσης σε Αργεντινή, αλλά και Ιταλία, παίζουν ως ένα βαθμό ένα ρόλο καθώς με την Ιταλία αμέσως τα ελληνικά ομόλογα πήγαν στο 2,15%.

Η ελληνική αγορά και κυρίως οι ξένοι επενδυτές θα περιμένουν τη συμφωνία με τους δανειστές και τότε θα αποκαλυφθεί η πορεία της ελληνικής αγοράς.

Με βουτιά 7,75% η Εθνική Τράπεζα στα 1,9355 ευρώ. Πτώση 6,865 για τη Eurobank στα 0,652 ευρώ. Βουτιά 6,51% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,356 ευρώ. Με πτώση 3,82% η Alpha Bank στα 1,33 ευρώ. Πτώση 1% για τον ΟΤΕ στα 11,90 ευρώ και 1,55% για τον ΟΠΑΠ στα 9,55 ευρώ. Πτώση πάνω από 3% για Lamda και Μυτιληναίο.

Αυξημένες οι συναλλαγές καθώς ανήλθαν στα 71,2 εκατ. ευρώ.

Loading